Voetbalclubs

Voetbal en muziek. Dan denk ik aan André Hazes, André van Duin en De Havenzangers of, het allerergst, aan de dweilorkesten die menig trommelvlies tijdens wedstrijden van het Nederlands Elftal teisteren. Dan doen de twaalf bands die de naam van een voetbalclub dragen het een stuk beter.

Open in Spotify


1. Arsenal
Voetbalclub uit London, in 1886 opgericht door arbeiders van wapenfabriek The Royal Arsenal. Ook bekend als een Belgische duo dat zich ruim een eeuw na dato ook zo noemde. Zijn vooral binnen de eigen landsgrenzen geliefd om hun ‘warme’ vibes.

2. Sparta
Rockband uit Texas, voortgekomen uit ex-leden van At the Drive-In, bouwjaar 2001. De andere helft vertrok naar The Mars Volta. Sparta heeft als voetbalclub trouwens meerdere filialen; naast in Rotterdam, Nijkerk, Enschede en Sevenum óók in Praag.

3. Kaiser Chiefs
De Kaizer Chiefs spelen in de nationale voetbalcompetitie van Zuid-Afrika en werden daarin driemaal kampioen. De Kaiser Chiefs uit Leeds werden met minder (albums) kampioen: Employment (2005) en Yours Truly, Angry Mob (2007). Een niveau dat ze op hun daaropvolgende albums niet meer evenaarden.

4. Telstar
Fusieclub uit Velsen, in 1967 vernoemd naar de enige tijd daarvoor gelanceerde satelliet. Bijnaam: De Witte Leeuwen. Spelen al jaren een marginale rol in het Nederlandse voetbal. De band is ook nog wat marginaal, maar ze zijn dan ook pas een paar jaar bezig.

5. Aston Villa
Uit Birmingham afkomstig en winnaar van de Europacup 1 in 1982. Het Franse bandje Astonvilla vernoemde zich naar de club en wordt als tegenprestatie voor deze sluikreclame regelmatig uitgenodigd voor het bijwonen van thuiswedstrijden.

6. Chelsea
Een ander Frans bandje dat leentjebuur speelt in de Engelse hoogste voetbaldivisie. Maakten in de jaren negentig muziek á la The Smiths en Echo & the Bunnymen.

7. Paris St. Germain
Ludovic Navarre – die dit Franse blokje afsluit – vernoemde zich naar zijn roots en niet naar de Parijse voetbalclub, die op weg is Europa te veroveren. Dat deed Navarre in 2000 met zijn album Tourist, dat in mijn CD-speler miljoenen rondjes draaide.

8. VVV
House uit Austin Texas, komt van het debuut uit 2011 en klinkt onweerstaanbaar lekker. Heeft met VVV uit Venlo slechts gemeen dat het Koel is.

9. Crystal Palace
Rockband van het progressieve soort uit Duisland, wat tot uitdrukking komt in de lengte van dit nummer. Heeft op het oog weinig op met de Londense voetbalclub, des te meer met de IJshockeyclub Eisbären Berlin, waarvoor ze  het lied Eisbär’n Forever componeerden.

10. Sunderland
Kiss me Slowly kwam uit in het najaar van 2012 en is een cover van een andere band van wie ik nog nooit had gehoord: Parachute. Lekker ‘niets-aan-de-hand’ liedje. Sunderland FC speelt zijn thuiswedstrijden in het Stadium of Light en daar worden weer veel muziekconcerten in gegeven.

11. St. Etienne
Uit de Franse stad Saint-Étienne komt een voetbalclub die in de jaren zeventig bijzonder succesvol was. Dit was mede te danken aan Johnny Rep, voor wie de Franse zanger Mickey 3D een prachtig lied maakte. De Britse band koos zowel de naam als de kleurstelling van de club. Het liedje is overigens een cover, het origineel is van Neil Young.

12. Spartak Moskou
Ofwel No Pain, No Gain.  En zo is het maar net;  Spartak uit Moskou is één van de succesvolste clubs uit Rusland. Van de gelijknamige DJ is aanzienlijk minder bekend.