(Un) Covered

Hard van binnen en zacht van buiten. Hoe de meest catchy rocksongs op onnavolgbare wijze reïncarneerden in salonfähige achtergronddeuntjes. Gelukkig hebben we de originelen nog.

Open in Spotify


1. Crazy in Love van Antony & The Johnsons
(Origineel: Beyoncé) Favorietje van Carice van Houten, die het fragment in haar uitzending van Zomergasten aanvroeg.

2. A Forest van Nouvelle Vague
(Origineel: The Cure) Franse Band die van het maken van new wave-covers hun core business maakte.

3. No One Knows van Olivier Libaux (feat. Inara George)
(Origineel: Queens Of The Stone Age) Typisch een nummer dat je in een hippe koffieshop op de achtergrond hoort pingelen om er pas bij de laatste slok van je Latte Macchiato achter te komen dat je op het origineel ongenadig hard hebt staan bangen.

4.  Enter Sandman van Apocalyptica
(Origineel: Metallica) Fins cellokwartet dat er de ene na de andere metalknijter uit zwaait. Ja, dat las je goed: cello en metal in één zin.

5. Eye Of The Tiger van Paul Anka
(Origineel: Survivor) Afkomstig van het geweldige album Rock Swings waarbij Anka ook Smells Like Teen Spirit, Jump en Wonderwall in een swingende jas hijst.

6. I Need Love van Luka Bloom
(Origineel: LL Cool J) De Ierse singer-songwriter Barry Moore trad eerst onder zijn eigen naam op en later onder een naam die hij ontleende aan de gelijknamige hit van Suzanne Vega. ‘Bloom’ is de achternaam van de hoofdpersoon uit het boek Ulysses van James Joyce.

7. Girls And Boys van Mélanie Pain
(Origineel: Blur) Het plaatje van de Durexreclame bleek ook prima te kunnen fungeren als hoesje van dit originele singeltje van Blur.

8. Together In Electric Dreams van Lali Puna
(Origineel: Philip Oakey & Giorgio Moroder)
Uit de film Electric Dreams. Voorbeeld van een soundtrack die succesvoller was dan de film.

9. Time After Time van Miles Davis
(Origineel: Cyndi Lauper) OK, het origineel is niet bepaald rock en deze uitvoering wijkt weinig af van het origineel. Maar de grote Miles hoort in dit lijstje thuis.

10. Personal Jesus van Johnny Cash
(Origineel: Depeche Mode) Komt van het inmiddels legendarische eindschot van Cash, waarop hij meerdere eigentijdse artiesten coverde. Het succes van deze plaat gaf zijn carrière een waardig einde.

11. Elderly Woman Behind The Counter In A Smal Town van Charlotte Martin
(Origineel: Pearl Jam) 
Is een nummer met een veel te lange titel, oorspronkelijk afkomstig van een plaat met twee letters (Vs.).

12. Every Breath You Take van Betty Wright
(Origineel: The Police) Van het tribute-album Reggatta Mondatta, dat een samenvoeging is van de Policealbums Reggatta de Blanc (1979) en Zenyatta Mondatta (1980).