Die Neue Deutsche Welle

Op de zee die eind jaren zeventig dankzij Nina Hagen al aardig was gaan rimpelen, ontstond er begin jaren tachtig een ware golf van Duitse (uuh..) wave-muziek. Die Neue Deutsche Welle, door een journalist zo genoemd, werd mainstream en veroverde menig hitparade. Vreemd genoeg, want Ze Zjermans waren in die 80er niet bepaald populair in ons land.

Open in Spotify


1. Ein Jahr (Es Geht Voran) van Fehlfarben
Is de ultieme klassieker uit dit rijtje. Met het commerciële succes ervan was en is de band overigens minder gelukkig, ze hadden immers nog zoveel méér gemaakt.

2. Eiszeit van Ideal
Berlijnse band die tussen 1980 en medio 1983 groots was in Duitsland. Na drie succesvolle albums gaven ze er de brui aan: het creatieve hoogtepunt was bereikt.

3. Skandal im Sperrbezirk van Spider Murphy Gang
Aus München, ook de locatie van dit liedje. Een Sperrbezirk is een gebied in het centrum van een stad waar prostitutie verboden is. En juist in dat gebied van München is callgirl Rosi zo succesvol bezig, dat ze alle andere dames van plezier brodeloos maakt.

4. Dreiklangsdimensionen van Rheingold
Zoals de naam van de band doet vermoeden, afkomstig uit Düsseldorf. Onderkoeld, strakke electrische drums, lekkere sound, doet denken aan Kraftwerk.

5. Major Tom (Völlig losgelöst) van Peter Schilling
Sloeg als vijftienjarige een aanbod van voetbalclub VfB Stuttgart af en ging liedjes maken met science fiction thema’s: ruimtevaart bijvoorbeeld. Toll!

6. Der Kommissar van Falco
Doorbraak van voormalig conservatoriumstudent Hans Hölzel. Kwam op zijn veertigste tragisch aan zijn einde na een auto-ongeluk in de Dominicaanse Republiek.

7. Codo van DÖF
Waarbij de bandnaam de afkorting is van Deutsch-Österreichisches Feingefühl en Codo staat voor Cosmischer Dolm. Dat je het weet.

8. Da Da Da van Trio
Inspireerde het illustere Haagse trio Bob Barbeque & Willy Would-Be plus Agaath tot het maken van een ijzersterke parodie.

9. Hurra, hurra, Die Schule  brennt van Extrabreid
Die hun naam ontleenden aan een dikke viltstift van het merk Edding.

10. Das Kino brennt van Steinwolke
Duitsers waren niet vies van een fikkie op zijn tijd; na de Rijksdag moesten scholen en bioscopen kennelijk ook in de as worden gelegd.

11. Déja Vu van Spliff
Band die Rock en Electronica combineerden. Hadden we toch niet eerder gezien.

12. Nur Geträumt van Nena
Ondekt door de bandleden van Spliff, was dit de single die de band op de kaart zette. Werd in Nederland uitgebracht na het succes van hun wereldhit 99 Luftballons.