New York

New York. De stad met bijna tien miljoen inwoners. Met de beste vibe ter wereld en waarover we niet uitgepraat raken. The Big Apple werd niet voor niets honderden keren bezongen, and counting. Hier het topje van de ijsberg.

Open in Spotify


1. New York, New York van Frank Sinatra
Als je het in New York maakt, dan maak je het overal. Moeder aller odes aan New York, alhoewel niet eens een origineel. Dat werd namelijk twee jaar ervoor gezongen door Liza Minnelli in de gelijknamige film van Martin Scorsese.

2. New York, New York van Ryan Adams
Niet te verwarren met zijn bijna-naamgenoot uit Canada. Zeer productief want maakte deze eeuw al dertien albums. Deze debuutsingle uit 2001 bracht hem het meeste succes.

3. New York State Of Mind van Billy Joel
Weinig mensen kunnen hun geboortestad mooier bezingen als Billy dat doet. Gelukkig deed hij dat ook vaak, waaronder op deze Instant Classic uit 1976.

4. New York van Paloma Faith
Engelse met Spaanse vader die qua zangstijl naadloos aansluit in het rijtje met haar landgenoten Amy Winehouse en Duffy.

5. New York van Snow Patrol
Prachtig lied over gemiste kansen tussen man en vrouw. Een writersblock verhinderde dat de tekst van het nummer direct uit de pen van zanger Gary Lightbody vloeide. Een ontmoeting met Michael Stipe (die we zien we op 12, toeval bestaat niet) bracht verlichting. 

6. New York van Richard Ashcroft
Bekende stem? Ja, dit is de zanger van The Verve, die met die strot van platina, ja. En ik ben niet de enige die dat vind.

7. New York van The Boxer Rebellion
De gitarist van deze Londense groep is een groot fan van Frank Zappa. Daarvan hoor je echter niets terug op het overigens fijn in het gehoor liggende jongste album van de band.

8. New York Minute van Don Henley
Nummer uit 1990 dat ruim een decennium na dato opnieuw in de belangstelling kwam te staan. De teksten waren zo pijnlijk treffend van toepassing op de aanslagen van 11 september 2001 dat het lied onbedoeld voeding gaf aan de complottheorie waarin veel mensen geloven.

9. I Love New York van Madonna
Ook Madonna bracht haar ode aan NYC, de stad waar ze in 1978 ging wonen. Deze staat op Confessions on a Dance Floor, dat in 2005 uitkwam.

10. New York City Cops van The Strokes
Van het verpletterende debuutalbum Is This It (2001), die er in Europa anders uitzag dan in de VS. Na de aanslagen besloot de band dit nummer te schrappen vanwege ondermeer de tekst “New York City Cops, they ain’t too smart”. Bovendien werd de ‘prikkelende’ albumhoes door puriteinse Amerikanen vervangen door een andere afbeelding.

11. New York Telephone Conversation van Lou Reed
Slechts een piano, bas, bekkens en twee stemmen op het kortste nummer van de klassieker Transformer (1972). Mag in het rijtje niet ontbreken: Lou Reed is zo New Yorks als Willy Alberti Jordanees en Gerard Cox Rotterdams is.

12. Leaving New York van R.E.M.
Vetrekken uit New York, dat is inderdaad niet makkelijk. Michael Stipe scheef het lied in het vliegtuig toen hij de stad verliet, uit zijn raampje keek en overweldigd werd door de aanblik van de skyline.