New Romantics

De New Romantic beweging kwam op tijdens de overgang van de zeventiger- naar de tachtiger jaren en was het ultieme antwoord op de punkbeweging. Waar die laatste stond voor ‘No Future’, waren de New Romantics wat positiever gestemd over het wereldbeeld.  En daar waar de punkers afstotend en agressief gekleed gingen, droegen de new romantics strakke, klassieke en stijlvolle ontwerpen. De maatkostuums en keurig gekamde haren deden hun (her)intrede in de popmuziek. Muzikaal, maar ook uiterlijk was dit het vervolg op de glamrock van Bowie en Roxy Music. Maar dan met een grotere nadruk op het gebruik van synthesizers en stuwende baspartijen.

Open in Spotify

 

 

1. Quiet Life – Japan (1979)
Afkomstig van het gelijknamige album, volgens sommige critici toonaangevend voor deze beweging.

2. Rio – Duran Duran (1982)
Bedoeld als een combinatie van de Sex Pistols en Chic, aldus bassist en medeoprichter John Taylor. Het werd meer dan deze som der delen; namelijk een iconische band met de grootste vrouwelijke fanbase uit de jaren 80.

3. The Freeze – Spandau Ballet (1981)
En bij Duran Duran hoort natuurlijk Spandau Ballet. Dit staat op het debuutalbum Journeys to glory, waarover het Britse Melody Maker schreef: “Inhoudsloze muziek voor inhoudsloze mensen met inhoudsloze levens”.

4. Fade To Grey – Visage (1980)
Anthem van een tijdsbeeld, nummer werd overal een hit – in Nederland wat minder.

5. Poison Arrow – ABC (1982)
Geproduceerd door meesterproducer Trevor Horn, de Midas van de tachtiger jaren.

6. Promised You A Miracle – Simple Minds (1982)
Eerste van een lange reeks ‘commerciële’ nummers die Jim Kerr cs maakten. Op dat moment had de band er al een halve carrière en vier albums opzitten.

7. The Voice – Ultravox (1981)
Britse groep die als Ultravox! al wat vlieguren had gemaakt en pas echt opsteeg aan de hand van Midge Ure, die later bekendheid genoot als mede-organisator van Band- en Live Aid.

8. I Ran (So Far Away) – A Flock Of Seagulls (1982)
Dit is de lange versie van de single, mét het geluid van meeuwen in het intro.

9. Penthouse and Pavement – Heaven 17
Heeft met Moloko gemeen dat ze de bandnaam ontleenden uit de roman A Clockwork Orange. 

10. Is It A Dream – Classix Nouveaux (1982)
Lekker obscuur, maar daarom niet minder treffend in dit lijstje passend.

11. All Lined Up – Shriekback (1983)
Dit pareltje haalde in de herfst Vara’s Verrukkelijke Vijftien, dwaalde vervolgens drieëntwintig jaar in de krochten van mijn muzikale ziel waarna het bevrijd werd dankzij interventie van een internetradiostation (ja, dank nog daarvoor). Onweerstaanbaar goed dus!

12. Today – Talk Talk (1982)
Debuutsingle van de beste band van het achtste decennium van de vorige eeuw. Mijn helden die ik op mijn tiende jaar voor het eerst live zag op de een doordeweekse dag in de Arena (dat later Nighttown ging heten). En, ik zeg het nog maar eens: let vooral op de bas.