Lekker Lang Bellen

Aardige vraag in een popquiz: wie schreef het nummer Hanging on the Telephone? Blondie? Nope. De band stond er in 1979 mee in de Top 40 en zette het op de kaart. Het origineel vloeide in 1973 uit het pennetje van de toen 21 jarige Jack Lee uit Californië, die later trouwens het nummer Come Back and Stay schreef voor Paul Young. Tot zover zijn muzikale wapenfeiten.

Dat het nummer een lichtend voorbeeld is geweest voor meerdere artiesten blijkt wel uit de navolgende lijst. Waarin één van de mooiste covers, die van Cat Power, maar ook een lelijke – die van Def Leppard, overigens schitteren door afwezigheid.

Open in Spotify

Open in Spotify

 

 


Jack Lee was gitarist van het bandje The Nerves, die het een paar jaar later opnam in een studio in San Francisco. Het lied stond op hun enig EP’tje (1976). Dan Blondie, dit was de tweede single van hun Magnum Opus Parallel Lines – let vooral op de dubbele basdrum die het nummer het opzwepende karakter karakter geeft (1978)
Het nummer werd vervolgens in alle windstreken opgenomen: Uit Noord Ierland komt de formatie Scheer, die er een Cranberies-achtige versie van brouwde en het op hun debuutalbum zette (1993). Sinergy, een metalband uit Finland liet het nummer ontploffen (2000) en het Poolse Hey, een bandje met een schor zangeresje, maakte een weinig verheffende kopie van. (2001). Something for Kate uit Australië liet het nummer ook aardig rocken, live. (2002)

Nee, dan het Franse Souvenir, dit is je reinste telefoonsex. (2007). Zodiacs vertaalde het nummer naar hun moerstaal: Me Cuelgas el Teléfono (2009).Kurt Baker’s stem is furieus – in lijn met het oorspronkelijke punkgeluid (2010). De zangeres van Paris Motel (uit Engeland) brengt het daarentegen weer wat onderkoelder. Strakke strijkers (2012)
De versie van Flowers Forever komt uit de film Electrick Children, waarin een jong meisje gelooft dat ze zwanger wordt als ze naar dit liedje op haar cassette recorder luistert (2012) . Childcare is verantwoordelijk voor het vreemdste exemplaar met een verrassend goeie clip ook (2014).