Een goed stel!

Theo Reitsma flapte het er op 25 juni 1988 zomaar uit. Zijn woorden galmen door in de navolgende lijst.

Open in Spotify


1. Ebony & Ivory
Zwart-Wit bekeken de numero uno uit deze lijst want dit superduo was verantwoordelijk voor een hit op mondiaal niveau. Maar het politiek correcte liedje was ook vaak mikpunt van spot. Zo maakte Saturday Night Live een legendarische parodie, met Eddy Murphy als Stevie Wonder.

2. Johnny and Mary
Robert Palmer in topvorm. Bescheiden hitje uit 1980, werd later nog opvallend vaak gecoverd door ondermeer Placebo, Status Quo, Flash & The Pan enTina Turner.

3. Bonnie and Clyde
Niet te verwarren met de andere sixtiesplaat The Balad of Bonnie and Clyde (Bonnie and Clyde were pretty looking people, But I can tell you people they were the devil’s children). Over het criminele paar Bonnie Parker en Clyde Barrow, ongetwijfeld het meest bezongen duo uit de pophistorie.

4. Sjonnie en Anita
In Nederland bezongen de Opposites Bonnie en Clyde met passende namen. En populair ook, de Limburgse Heideroosjes brachten ook al een aubade aan het stel. Op het gebied van Nationale Duo-verering komen we er overigens bekaaid van af. Met als triest dieptepunt dit tweetal, om maar te zwijgen van deze vrolijke dames.

5. Crimson and Clover
Hit uit 1968. Werd onnoemelijk veel gecoverd door ondermeer Joan Jett en Prince, Dolly Parton, en ook de versie in Italië was een doorslaand succes. De kracht van de song schuilt in de riff, die Lou Reed hergebruikte in zijn Sweet Jane.

6. Punch & Judy
Beginakkoorden lijken van Rowen Hèze, totdat Hugh Cornwell, de zanger van The Stranglers zijn vocalen in de strijd gooit. Punch en Judy zijn de Britse equivalent van Jan Klaassen en Katrijn.

7. Jack & Diane
Van de zanger die eerst John Cougar, toen John Cougar Mellencamp en vanaf de jaren ’90 John Mellencamp heette. Groot artiest (verkocht meer dan 40 miljoen platen wereldwijd) die nog weleens over het hoofd wordt gezien.

8. Geraldine and John
Ze zijn getrouwd, maar natuurlijk niet met elkaar. Joe doopte zijn kroontjespen in de azijn en schreef een mooi nummer; het zou niet zijn laatste zijn. Afkomstig van zijn tweede album I’m The Man, dat in 1979 uitkwam.

9. Zak and Sara
Ben Folds zonder Five, Zack zonder C en Sarah zonder H. Mede door zijn opzwepende pianospel het lekkerste nummertje van zijn eerste solo-album.

10. Jack and Jill
Koppel dat al zo oud is als de weg naar Rome; zullen we hier ongetwijfeld Jut en Jul noemen. Eerste hit van de band van Ray Parker Jr., inderdaad de zoon van Ray Parker en de vertolker van Ghostbusters.

11. Millie and Billie
Net als 10. uit 1978, maar uit een hele andere range is deze albumtrack van Cooper’s succesvolle From the Inside. Dit conceptalbum is gebaseerd op de ervaringen die Cooper opdeed in een ontwenningskliniek. De vrouwelijke vocalen zijn van Marcella Levy, die later beroemd zou worden met Shakespear’s Sister.

12. Johnny & June
Uit de pen en handen gevloeid van de Australische broer en zus Angus en Julia, die we in Nederland vooral kennen dankzij deze televisiereclame.