Feelgood Filmhits

In de tachtiger jaren zaten ze in elke gerespecteerde familiefilm: de scène zonder dialoog, ondersteund door een uptempo feelgood liedje, waarin bijvoorbeeld de sporter zich klaarstoomde voor de grote wedstrijd, de nerd (m/v) een complete make-over kreeg of het verliefde stelletje wild aan het daten was. Waarmee de bijna in de soep gelopen kerst, verjaardag, opening, whatever, met de race tegen de klok toch nog tot een goed einde werd gebracht.

Open in Spotify


1. Beverly Hills Cop
In het rijtje Harold Faltermeyer, The Pointer Sisters en Glenn Frey wordt het liedje van Patti LaBelle – voorwaar geen kleine dame – nog wel eens over het hoofd gezien. En dat is onterecht.

2. Back To The Future
Is het niet de beste, dan is het zeker één van de leukste films die ik meer dan eens zag. Al was het maar om de muzikale grapjes die erin zitten: de briljante scène waarin Marvin Berry zijn neef Chuck belt om hem attenderen op een nieuwe sound. Of het jurylid Huey Lewis die zijn bloedeigen liedje afkeurt.

3. The Breakfast Club
Zag ik als net als 1. en 2. als prépuberend jochie in de bioscoop en maakte een diepe indruk. Ik wilde het allemaal: het baseballjack van Emilio Estevez en de oorbel van Judd Nelsun. Don’t You… betekende de definitieve doorbraak van de Simple Minds en was hun enige hit in de VS.

4. Footloose
Dansfilm met een jonge Kevin Bacon in de hoofdrol. De film sloeg nergens op, maar de soundtrack was goed verzorgd. De voor zowel een Oscar als een Grammy genomineerde titelsong door Kenny Loggins bijvoorbeeld of Let’s Hear It for the Boy van Deniece Williams. Holding out for a Hero – geen hit in Nederland, is wat je noemt een oud wijntje in een nieuw zakje. Tyler’s producer Jim Steinman (inderdaad dezelfde als die van Meat Loaf) gebruikte hiervoor het instrumentale fundament van het ooit door hem uitgebrachte nummer Stark Raving Love.

5. Full Metal Jacket
Er zijn van die film scènes die met geen duizend vlakgummen uit je geheugen zijn weg te poetsen. Wat mij betreft is die waarin Private Pyle de loop van zijn geweer in zijn mond zet en schiet. Eén van meest indrukwekkende Vietnam films ooit gemaakt. Valt qua feelgood niet helemaal goed in de lijst.

6. Flashdance
Een balletfilm kijken was imagematig gezien vrij onverantwoord, toch is hij blijven hangen. Sembello’s hit is een prettige uitzondering op mierzoete soundtrack (met dank aan Giorgio Moroder) van de film .

7. Never Ending Story
Ook uit de koker van Moroder, de geluidsbepalende monarch van het decennium. De titelsong van Limahl sloeg ongeveer overal commercieel aan, behalve in Nederland.

8. St. Elmos Fire
Draak van een film met hoofdrollen voor the usual suspects, ofwel the ultimate Brat Pack movie. Het nummer is niet zozeer goed, wat is zeg ik, is misschien nog wel een grotere draak, maar brengt je precies terug naar de jaren. Misschien wel omdat het zo verdomd weinig tijdloos geproduceerd is, net als het haar van de zanger.

9. Ferris Bueller’s Day Off
‘Yello is een Zwitserse elektronica-band, bestaande uit Dieter Meier en Boris Blank’. Die zin is al zo geil, dat als ik in – pak ‘m  beet – 1995 geboren zou zijn, dus de band niet kende (want waar hoor of zie je nog iets van Yello?), ik nu ongezien hun hele discografie zou gaan beluisteren. Bovendien heeft Meier een verrassend CV en alsof dat niet genoeg is heeft de band een voor MXTPS jaloersmakend logo.

10. Top Gun
Past keurig in de rij en wel om Kenny Loggins. Waar Michael Jackson de King of Pop is, is Loggins de King of The Movie Soundtrack. Zong ook op / in 4. en 6.

11. Purple Rain
De film was de duikplank waarmee Prince zichzelf richting sterrenstatus sprong. Kreeg daar terecht een Oscar voor, die hij in stemmig paars in ontvangst nam.

12. Rocky IV
Geen voor de hand liggend Eye Of The Tiger of Burning Heart van Rocky’s huisband Survivor, maar Robert Tepper (was hij het oneigenlijke broertje van Kenny Loggins?). Dit is het soort nummer dat model staat voor het genre Feelgood Filmhits!