Dubbel Dubbel

Twee sextetten aan bands die misschien wel dubbel zagen toen ze hun naam verzonnen. Of die één naam niet genoeg vonden maar de inspiratie ontbrak. In elk geval bleek het een voorbode om experimenteel te werk te gaan.

Open in Spotify


1. Talk Talk
Britse driemansformatie, die met It’s My Life (1984) het grote publiek bereikte. No Doubt coverde het nummer overigens twintig jaar later. De band – met de buitengewoon goede zanger Mark Hollis als voorman – verwekte in hun tienjarig bestaan louter pareltjes.

2. Duran Duran
Door sommige muziekhistorici in hetzelfde kadertje geplaatst als Talk Talk, daar waar het de New Romantic-muziekstroming betreft. Bij A View To A Kill hoorde een geweldige clip, het nummer was dan ook de soundtrack van de gelijknamige James Bond-film – de laatste met Roger Moore als Bond. De naam van de band is overigens afgeleid van Dr. Durand Durand, een personage uit de sci-fi film Barbarella.

3. The The
Als je na drie minuten en zeventwintig seconden denkt dat dit nummer is afgelopen, dan volgt er dit: De Meest Enerverende Pianosolo in een popnummer. En als ie al niet mooi is, dan is hij in ieder geval lekker lang.

4. Liquid Liquid
Bandje uit New York, wiens claim to fame niet zo zeer dit nummer is, als wel het feit dat ene Melle Mel de track gebruikte. Hij speelde wat met witte lijnen, rapte erover, noemde zich Grandmaster Flash en bakte er instant oldschool Rap classic van.

5. Everything Everything
Talentvolle Britse band, bestaande uit muziekwetenschappers. Dat weer duidelijk terug te horen is in de hoekige maatsoorten en ongebruikelijke schema’s die op hun tot nu toe twee albums te horen zijn. Daarbovenop een zanger met een uniek falsetto stemgeluid, waardoor de band in het pulletje you’ll love it or you hate it valt.

6. Man Man
Tongvallenderwijs was het leuk geweest als ze uit Utrecht afkomstig waren, maar ze komen uit Philadelphia. De groep maakte een leuk clipje bij deze single, dat afkomstig is van hun vijfde album.

7. Fun Fun
Exponent van de Italodance-golf die Europa in de jaren tachtig af en toe wreed- maar soms best aardig teisterde. Fun Fun scoorde ook hits met Colour my Love en Baila Bolero, die identiek waren aan Happy Station. Het Italiaanse duo had meer gemeen met Wham! dan ze zelf voor mogelijk hielden: van de ene hoorde we nooit weer en de andere verkocht nog miljoenen platen, waaronder deze.

8. Xiu Xiu
Avantgardistisch ten voeten uit en dus voor velen moeilijk te doorgronden, alhoewel een intrigerende zangstem. Beetje vreemd en sommigen zullen het best lekker vinden. Joey’s Song kwam in 2012 uit en ik vind het lekker.

9. Allez Allez
Was een bandje uit België, dat in de tachtiger jaren kort maar hevig aan de aldaar gelegen weg timmerde. Dat bracht hen in ’82 tot het podium van Torhout Werchter, waar die editie onder meer de Talking Heads en U2 stonden geprogrammeerd. De Amerikaanse zangeres van Allez Allez verliet de band en trouwde met één van de zangers van Heaven 17.

10. Guru Guru
Duitse band anno 1970, verantwoordelijk voor 40 albums (and counting). Geldt tezamen met Tangerine Dream, Neu! en Krafwerk als roerganger van de Krautrock.

11. Django Django
Een van de lekkerste singles uit 2012 werd populair in Nederlandse- en Vlaamse Indiekringen. De Schotse band zegt bij het kiezen van de naam niet geïnspireerd te zijn door Django Reinhardt, waardoor wél blijft de vraag.

12. Twenty Twenty
Last en zonder enige twijfel the least. Drie Justin Biebers uit Engeland die bij elkaar misschien net veertig zijn.