Dierendag

Werelddierendag, iets wat we al sinds 1930 keurig volhouden op de vierde van oktober. En terecht: kijk maar eens naar de levensgrote invloed die het dierenrijk heeft op (de naamgeving van) hedendaagse bands. En waarvan er 10 curieus genoeg op Lowlands stonden de laatste jaren.

Open in Spotify


1. Grizzlybeer
Indierockband met Ed Droste als zanger. Bij het horen van de muziek is van het gelijknamige effect vooralsnog geen sprake. Wel van andere effecten die een semi-permanent dermatologisch gevolg hebben: spasmodermie bijvoorbeeld.

2. Gier
De betere ideeën zijn meestal het gemakkelijkst. Een simpele rekensom van Josh Homme leidde daartoe. Hij, voorman van één van de beste bands ter wereld, bedacht dat hij de drummer en de bassist van twee andere topbands naast hem wilde hebben. Queens Of The Stone Age + Foo Fighters + Led Zeppelin = Them Crooked Vultures = superband.

3. Vleermuis
Bat for Lashes; fijn bandje met een unieke dame op zang; al was het maar omdat ze me als eerste artiest ooit tot tranen wist te roeren bij een concert. Met dit prachtige liedje welteverstaan.

4. Aap
Koele kikkers kunnen ook als apen verschijnen. Al ruim acht jaar hoog genoteerd in de lijst strakst spelende bands ter wereld.

5. Konijn
Wit en afkomstig uit een Amerikaans hoedje; zijn drie albums onderweg en maken geweldige muziek.

6. Duif
En niet van die huilebalken waar Prince over zong. Werd een hit in de UK om vervolgens door de BBC gebruikt te worden als achtergrondmuziek voor rugbywedstrijden.

7. Gans
Electrorock in optima forma uit het Belgische Kortrijk. Op zoek naar de koebel? Hij zit in Synrise, Bruce Dickinson ook weer blij.

8. Beer
Een vriend van de band ging op een date en op de vraag hoe het was antwoordde hij: ”You know that TV show from the ’70s, B.J. and the Bear? It was like that… minus the Bear.’

9. Kat
In tegenstelling tot de Canadese worstelaarster, timmert deze Amerikaanse singer-songwriter al een tijdje succesvol aan de weg, maar wanneer zien we haar op Lowlands?

10. Olifant
Doe die maar eens in een kooitje. Fijn alt-rockbandje met schorre zanger wiens stem zich prima leent als vertolker van het hoge lied.

11. Dieren
Meest eigenzinnige gezelschap van het laatste decennium. Althans, qua geluid. Moeilijk te vangen (ook voor de Lowlands-organisatie).

12. Wolf
Wolfmother is sinds april 2013 dood, maar o, o, o, o: Leve Wolfmother!