Cry me a River

Cry Me A River is een Amerikaanse populaire song, geschreven door Arthur Hamilton, uitgegeven in 1953 en bekend geworden door de uitvoering van Julie London. Dit nummer mag niet verward worden met het gelijknamige nummer van Justin Timberlake.

Hamilton schreef het nummer nadat Julie London, met wie hij nog samen in high school had gezeten, hem had verteld dat haar echtgenoot, regisseur en producer Jack Webb, nieuwe jazz- en bluesnummers zocht voor een toekomstige productie getiteld Pete Kelly’s Blues. Het bluesy nummer zou door Ella Fitzgerald worden gezongen in de film; maar uiteindelijk werd het niet gebruikt.

Nadat Julie London scheidde van Jack Webb in 1954, leerde ze jazzpianist en toekomstige tweede echtgenoot Bobby Troup kennen, die haar overhaalde om een LP voor Liberty Records op te nemen met jazzstandards. Cry Me A River was het enige nieuwe nummer op de plaat Julie Is Her Name. Het werd als single uitgebracht en werd meteen Liberty’s eerste grote hit; het klom tot nummer 9 op de Billboard-hitparade. Julie zong het ook in de film The Girl Can’t Help It. In 1960 bracht ze een nieuwe versie van het nummer op single uit.

Het nummer is sedertdien zelf een standard geworden en tientallen artiesten hebben het opgenomen, waaronder Ella Fitzgerald in 1961, Joe Cocker op zijn LP Mad Dogs and Englishmen, Aerosmith op de LP Rock in a Hard Place, en Susan Boyle om maar enkelen te noemen. Een Franse vertaling, getiteld “Pleurer des rivières” werd ondermeer door Viktor Lazlo op plaat gezet.

Open in Spotify


 Leave a comment