Cats + Dogs

Of het regent pijpenstelen, of het is dierendag. Twaalf songs over honden en katten.

Open in Spotify

 

1. Hound Dog – Elvis Presley
Een waar Monument uit 1956 dat meer aansloeg dan het origineel dat luttele jaren ervoor verscheen. Van Presley’s uitvoering werden wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht.

2. Year Of The Cat – Al Stewart
Twee decennia later brak het jaar van de kat aan, in Vietnam. Het lange nummer (ruim zes minuten) zit vol met instrumentale solo’s van een cello, viool, piano, akoestische gitaar, elektrische gitaar, synthesizer en saxofoon.

3. Black Dog – Led Zeppelin
Waarin Robert Plant een oude zwarte Labrador Retreiver bezingt, die tijdens het opnemen van het album Led Zeppelin IV rond de Headley Grange studio’s zwierf. De hond was ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds seksueel avontuurlijk. Wat verder opvalt in het nummer is de atypische drumpartij: hoewel het een ogenschijnlijk eenvoudig drumpatroon is, maakt het verschuiven van de maatsoort het nummer behoorlijk complex. Men fluistert dat John Bohnam dit heeft gedaan om coverbands het spelen van dit lied te verhinderen.

4. Stray Cat Strut – Stray Cats
Bandje uit New York dat Rockabillymuziek maakte in een tijd dat hun generatiegenoten boven de synthesizers hingen. Het debuutalbum van het trio kwam niet in hun thuisland uit. Wel in Engeland, waar het succesvol was en ook het kanaal overzwom. Tegenwoordig bestiert zanger Bryan Setzer een wat groter (naar hem vernoemd) muziekgezelschap.

5. Who Let The Dogs Out – Baha Men
Dit met kop en schouders slechtste nummer uit dit twaalfdelige boeket mag simpelweg niet ontbreken in dit lijstje.

6. Cats In The Cradle – Harry Chapin
Staat hoog genoteerd in het lijstje ‘Nummers waarvan met ten onrechte denkt dat ze door een andere artiest gezongen zijn’. Het zou inderdaad logischer zijn dat Cat Stevens deze voor zijn rekening had genomen. Draak van een song, die twintig jaar later succesvol werd gecoverd door de formatie Ugly Kid Joe.

7. Dog Days Are Over – Florence + The Machine
Openingstrack van het debuutalbum van Florence Welch – type stem als een klok. Het nummer heeft de prettige eigenschap beter te worden naarmate je het beluistert. Want pas dan vallen ook de steeds heviger wordende harpen, de onheilspellende drums en de swingende handclaps op.

8. Honky Cat – Elton John
Ook dit is een openingsnummer, dat staat op het album Honky Château uit 1972. Met daarop een prachtige foto van een bebaarde Elton John.

9. I Wanna Be Your Dog – The Stooges
Het is 1969, de halve wereld staat in brand en maakt kennis met James Newell Osterberg, beter bekend als Dhr. Pop, Iggy. Nummer waarnaar je uitstekend kunt refereren als iemand je vraagt hoe Garagerock klinkt. Het lied, met een tekst die doet glimlachen, duurt drie minuten en heeft evenzoveel akkoorden (G, F♯ and E).

10. Morph The Cat – Donald Fagen
De voormalig zanger van Steely Dan componeerde sinds 1982 vier conceptalbums. In 2006 kwam Morph The Cat, een album met een zware thematiek: “Over de dood van de cultuur, de dood van de politiek en het begin van het einde van mijn leven”, zoals Fagen het verwoordde.

11. A Dog’s Life – Wild Beasts
Indieband uit Groot Britannië dat het karakteristieke falsetto stemgeluid van Hayden Thorpe als handelsmerk heeft. You love it or you hate it: ik vind het sfeervol, mijn vrouw vindt het kattengejank. Hoe het ook zij, ook met die kwalificatie past de song naadloos in deze selectie. En voor diegenen die wél enthousiast zijn: deze staat op Present Tense, het vierde studioalbum dat de groep in 2014 uitbracht.

12. Black Cat – Janet Jackson
Black Cat bestaat, al is ze getekend. Het betreft een dametje in een een zwart pakje dat een bijrol speelt in de Marvel-stripalbums van Spider Man. Jackson scoorde er in de USA een nummer één hit mee, hier piekte het bovenaan het tweede rijtje van de Top 40.