Canadian Classic Rock

Sommige nummers zijn zo mooi en tijdloos dat je niet begrijpt dat ze alleen in eigen land bekend zijn. Als je met je buitenlandse vriendjes wilt praten over die geweldige hit van Cuby + the Blizzards of Herman Brood krijg je weinig respons. Mijn tienerjaren werden muzikaal vormgegeven door Rock 101 CFMI uit Vancouver, waar ik toen woonde en waar ik een groot deel van mijn muzikale opvoeding genoot. Terug in Nederland moest ik een groot deel van mijn favoriete tracks missen, omdat hun bekendheid nauwelijks over de Canadese landsgrenzen reikten. Veel van deze Classic Rock Hits zouden wat mij betreft een welkome toevoeging zijn aan de Top 2000. Gelukkig kan ik met Spotify weer terug in de tijd!

0. Five Man Electrical Band – Signs 
Waar we deze klassieker uit 1970 van de Five Man Electrical Band helaas niet tegenkomen. Toch wil ik hem noemen, want de song is niet weg te denken in de playlist van een doorsnee Canadese radiozender. Gelukkig hebben we YouTube nog. De band uit Ottawa genoot begin jaren 70 vooral in eigen land een periode van succes. Signs verwoordt de worsteling tussen generaties in een tijd van sociale- en politieke veranderingen en de strijd van de “langharige” jeugd tegen het establishment.

Open in Spotify

1. The Guess Who – No Sugar Tonight 
Deze band uit Winnipeg is een van de grootste rockbands uit de Canadese geschiedenis. Oorspronkelijk werd No Sugar Tonight uitgegeven als B-kant van de wereldhit American Woman voordat dit zelf een hit was. Frontman Randy Bachman verliet the Guess Who in 1970 om nieuwe successen te boeken met Bachman Turner Overdrive.

2. Bachman Turner Overdrive – Takin’ Care Of Business 
Bij ons is BTO natuurlijk vooral bekend door de hitsingle You ain’t seen nothing yet, maar dit nummer geniet in eigen land zeker even grote bekendheid. In 1994 was het inzet van het wereldrecord ‘guitar jam’ toen een groep van 1322 (voornamelijk) amateurgitaristen uit Vancouver dit nummer gedurende 68 minuten uitvoerde.

3. Lighthouse – One Fine Morning 
Band uit Toronto met een karakteristiek geluid door zijn grote blazerssectie. Met een geluidsmuur die invloeden kent uit zowel de stevige rock als bigbandmuziek heeft dit nummer wat weg van het nummer 25 or 6 to 4 van Chicago dat in dezelfde periode uitkwam.

4. Steppenwolf – Magic Carpet Ride 
Born to be Wild zal sinds het uitkomen van de filmklassieker Easy Rider wel altijd het ultieme autonummer blijven, maar ook deze klassieker van Steppenwolf laat je voet ongemerkt iets steviger het gaspedaal indrukken. Deze band uit Toronto, die pas grote successen boekte nadat ze naar Los Angeles verhuisde, schalt hiermee nog vaak uit de speakers van de autoradio op ’s lands uitgerekte highways.

5. R Dean Taylor – Indiana Wants Me 
Canadese #1 hit uit 1970 over een man die op vlucht is voor de Indiana State Police nadat hij een man heeft vermoord die zijn vrouw had beledigd. Taylor (ook uit Toronto) schreef dit nummer na het zien van de film Bonnie & Clyde.

6. Chilliwack – Fly At Night 
Chilliwack uit Vancouver had in de jaren ’70 een aantal ijzersterke singles (naast dit nummer ook Lonesome Mary,  My Girl (Gone, Gone, Gone) en Arms of Mary). Helaas stond de wisselvalligheid van hun platen een grote internationale doorbraak in de weg.

7. April Wine – Sign Of The Gypsy Queen 
April Wine is al decennia een grote naam in de Canadese rockscene. De band uit Halifax wisselt stevige recht-toe-recht-aan rocknummers af met gelikte ballads. Van hun meest succesvolle album The Nature of The Beast (1981) is dit een fraai melodieus gitaarnummer.

8. Rush – Subdivisions 
Rush heeft in Nederland een zeer toegewijde en fanatieke fanbase maar geniet daarbuiten weinig bekendheid bij het grote publiek. In Noord-Amerika is deze symfonisch georiënteerde hardrock band een gevestigde naam met een geweldige live-reputatie. Subdivisions is een van hun meer radiovriendelijke nummers. Zoals zoveel nummers uit de popgeschiedenis gaat dit nummer over de maatschappelijke druk om te conformeren.

9. The Kings – This Beat Goes On / Switching To Glide 
Ondanks haar lange bestaan zijn the Kings toch vooral bekend door dit ene nummer. Al is de hit van deze band uit Vancouver toch eigenlijk een combinatie van twee liedjes.

10. Harlequin – Innocence 
Band uit Winnipeg een stad midden in de uitgestrekte leegte van de provincie Manitoba had eind jaren 70 en begin jaren 80 een paar succesvolle albums waarvan Innocence een evergreen op de Canadese rock radio is geworden.

11. Red Rider – Lunatic Fringe 
Bekendste hit van de band rond zanger Tom Cochrane, die later solo bekendheid verwierf met Life Is A Highway. Lunatic Fringe begint met lang uitgesponnen keyboardklanken die doen denken aan Pink Floyd voordat de karakteristieke stem van Cochrane de ware identiteit verklapt.

12. Bruce Cockburn – If I Had A Rocket Launcher 
Bruce Cockburn had op zijn hoogtepunt grote internationale bekendheid, maar is in Nederland helaas wat in de vergetelheid geraakt. Hierdoor hoor je dit nummer nog zelden op de Nederlandse radio, terwijl het thema van dit nummer nog immer actueel is. In de tekst verwijt de zanger de politiek een passieve houding ten aanzien van het dictatoriale regime in het Guatemala van 1984. Het nummer is een oproep tot militair ingrijpen, een controversieel thema dat in recente jaren weer actueel is. Van dit nummer bestaat overigens een zeer fraaie akoestische versie, opgenomen tijdens de 2Meter Sessies van Jan-Douwe Kroeske.

Door Philip van Aerssen