Blue Monday

Blauwe Maandag. Dat is de naam die de Britse psycholoog Cliff Arnall gaf aan de dag van het jaar waarop iedereen zich het meest neerslachtig zou moeten voelen. Donkere dagen, nog lang geen vakantie en mislukte voornemens zouden daaraan ten grondslag liggen. En het was al zo’n vervelende dag om de werkweek mee te beginnen. Een warrige en onlogische formule, zonder eenheden en variabelen, moest de theorie van ‘deprimaandag’ voeden.

De formule bleek verzonnen door het PR-bureau van Skytravel. Zij zouden meerdere wetenschappers geld hebben geboden als de reisorganisatie hun naam in het persbericht mocht gebruiken. Niemand ging daarmee akkoord, behalve Cliff Arnall.

Blauwe maandag, een slechte dag voor jou, maar misschien wel weer een goede voor de reiswereld.

Open in Spotify

 

1. Monday, Monday van The Mamas & The Papas
Het nummer uit 1966 is opvallend omdat het einde vals is, maar nog opvallender is dat het destijds in de VS de tweede opeenvolgende nummer één was met een vals einde, als opvolger van Good Lovin’ van The Rascals.

2. I Don’t Like Mondays van The Boomtown Rats
Deze song uit 1979 vertelt het waargebeurde verhaal van van de toen 16 jarige Brenda Spencer die datzelfde jaar vanuit haar ouderlijk huis had geschoten richting de speelplaats van de Grover Cleveland Elementary School in San Diego. Met haar geweer verwondde ze acht kinderen en een politieagent en doodde ze twee volwassenen. Op ze vraag waarom ze het deed antwoordde ze dat ze niet van maandagen hield. Spencer zit nog steeds gevangen.

3. Monday van Blaudzun
De talentvolle muzikant Johannes Sigmond leidde zijn artiestennnaam af van de obscure Deense wielrenner Verner Blaudzun.

4. Mondays van FM Belfast
Dit in 2005 opgerichte kwartet, bestaande uit Lóa Hlín Hjálmtýsdóttir, Árni Rúnar Hlöðversson, Árni Vilhjálmsson en Örvar Þóreyjarson Smárason komt, hoe kan het ook anders, uit Reykjavik.

5. Manic Monday van The Bangles
Vloeide in 1984 uit de pen van Prince en werd in ’86 op plaat gezet door The Bangles. Was de eerste single van de Amerikaanse meisjesgroep die in Nederland de Top 40 haalde.

6. Blue Monday van New Order
De Blue Monday aller blauwe maandagen, al was het maar omdat het nummer wereldwijd de bestverkochte 12-inch aller tijden is. Het nummer uit 1983  bracht de band –  ontstaan op de puinhopen van Joy Divison nadat frontman Ian Curtis zich had verhangen – een ongeëvenaard succes.

7. Monday Morning van Fleetwood Mac
Openiningnummer van het album Fleetwood Mac uit 1975. Omdat de band in 1968 een album had gemaakt met dezelfde titel, was dit best verwarrend. Vandaar dat dit album tevens door het leven gaat als The White Album, dat weer niet verward dient te worden met The White Album van The Beatles.

8. Monday Morning van Death Cab For Cutie
Middelste uit de reeks maandagochtendplaatjes van één van de beste indiebands van de jaren ’00 en verder.

9. Monday Morning van Morning Parade
Goede plaat, goed bandje, onthoud die naam!

10. Rainy Days And Mondays van The Carpenters
In Amerika werd deze plaat in 1971 een grote hit. Opvallend: in Engeland bereikte het nummer (als heruitgave) pas in 1993 de charts.

11. New Moon On Monday van Duran Duran
De laatste single van de band in de relatieve luwte, waar na het uitbrengen van The Reflex (wereldwijd nummer één), geen sprake meer van was.

12. Sunday Mondays van Vanessa Paradis
Franse zangeres en acrice die bij het grote publiek bekendheid verwierf als muze van Lenny Kravitz, het gezicht van het modehuis Chanel en de moeder van de kinderen van Johnny Depp.

13. They Call It Sormy Monday van T-Bone Walker
Uit 1947 en het meest gecoverde Maandag-liedje uit dit rijtje. Werd vele malen opgenomen door ondermeer artiesten als BB King , Lou Rawls, The Allman Brothers, Jethro Tull en Cream (zie 18.).

14. Blue Monday van Little Milton
En nóg een blauwe maandag. Niet voor niets geplaatst op het zwaartepunt van deze lijst: Blue, Bluesier en Bluesiest, gevangen in in één song.

15. Long Monday van John Prine
En als ze niet blauw zijn, dan duren ze te lang. Country- en Folk op zijn zeurderigst.

16. Blue Monday van Fats Domino
Uit 1956. Fats Domino is na een halve eeuw nog steeds knettergoed. Plaatje had trouwens zo in Back To The Future I kunnen zitten.

17. Monday’s Rain van Bee Gees
Single uit 1966. Spoiler Alert: Lager hoorde je de gebroeders Gibb nog niet zingen.

18. Stormy Monday van Cream
De legendarische supergroep van Eric Clapton, Jack Bruce en Ginger Baker gaf in 2005 een viertal reunieconcerten in London, waar ze deze cover speelden. De kaarten voor de gigs waren binnen één uur uitverkocht.

19. The Happy Mondays van The Innocence Mission
Afgaande op de stem van de zangeres zou je niet zeggen dat deze band al bijna dertig jaar actief is.

20. Monday van Marike Jager
En ook deze dame uit de lijst vertolkt meerdere rollen, want ze begon in 2012 als televisiepresentator bij de AVRO.

21. Grey Monday van Imany
Voormalig hoogspringster en model, werd geboren op de Comoren en ging in 2008 zingen.

22. Maybe On Monday van Calexico
Calexico, het Valkenburg van Californië. Of zoals het elders op het internet treffend wordt verwoord: Precies zoals de naam al doet vermoeden, maakt de band muziek die zich op de grens van Amerikaanse en Mexicaanse muziek bevindt.

23. Mondays van Black Uhuru
Tja, Maandagen. In Jamaica zijn ze ook niét te doen. De naam Black Uhuru betekent Zwarte Vrijheid.

24. Get Rid Of Monday van Lea Horne
Lea Horne was een grote, fantasche vrouw met dito stem die in 1989 terecht werd beloond met een Grammy Lifetime Achievement Award.

25. Step On van Happy Mondays
Wat ik maar wil zeggen: Maak van de deze maandag een vrolijke maandag en trap het spreekwoordelijke gas nog maar even diep in.