Amsterdam

Amsterdam, die grote stad,
Die is gebouwd op palen.
Als die stad eens ommeviel,
Wie zou dat betalen?

Een dozijn odes aan de Hoofdstad.

Open in Spotify


1. Imagine Dragons
De revelatie van Lowlands als we de 3voor12-redactie moeten geloven.

2. Coldplay
Uitmuntende song, afkomstig van een al even mooi album van Coldplay, A Rush of Blood to the Head (2002). Nergens in de tekst komt de naam Amsterdam voor, wat het aantal speculaties waar het lied over gaat vergrootte.

3.  Daughter
Waarschuwing; dit is mooi, dit is nieuw en dit wordt groot. Trio uit London dat prachtige tere liedjes maakt. Amsterdam tref je op het debuutalbum If You Leave, dat in 2013 uitkwam.

4. Jacques Brel
De Nederlandse hoofdstad op de kaart gezet door een Belg. David Bowie maakte er nadien een prachtige uitvoering van en ook John Denver ging er prettig mee aan de haal.  En later hoorden we de evergreen zelfs in het Fins, zong de Duitse Ute Lemper het in het Frans en Engels, maar ook in het Pools en Sloveens werd het nummer vertaald en vertolkt.

5. Peter, Bjorn and John
Ken je die mop van die drie Zweedse vrienden die naar Amsterdam gingen? Ze gingen niet.

6. Gregory Alan Isakov
Singer-Songwriter, geboren in Zuid-Afrika, opgegroeid in Philadelphia en nu woonachtig in Boulder, Colorado. Alsof het wat uitmaakt: wat is dit mooi.

7. Oliver Schories
Duitse DJ uit Hamburg, check even zijn pagina waar hij de komende weken draait.

8. Rick Ross
Ook wel bekend onder de naam Rick Ro$$. Lekker bezig, Rick. Smaakvolle clip ook, met tieten op het eind.

9. De Dijk
Met een bandnaam die verwijst naar De Zeedijk is de band Mokumser dan Mokum dus een lied over de stad misstaat allerminst. Van de categorie Nederlandse covers van Brel (4.), dat hadden Liesbeth List, Jan Mesdag en Acda & de Munnik ook al gedaan.

10. Kris de Bruyne
Het is even merkwaardig als pijnlijk, maar niemand bezong Amsterdam mooier dan de Belgen. De Antwerpse zanger Kris de Bruyne stapte in de voetsporen van Brel. Het nummer werd gebruikt in een commercial voor een kaasmerk dat helemaal niet zo oud was, want pas in 1985 bedacht.

11. Maggie MacNeal
En ergens daartussenin, in 1980, vertegenwoordigde Maggie MacNeal ons land bij het Eurovisiesongfestival. Het werd met de vijfde plaats een bescheiden succes met als beloning een Franse, een Duitse en een Engelse versie.

12. Marlon Asher & Leah Rosier
Reggae uit Trinidad en Tobago, maar ook uit Amsterdam-Oost, want daar komt Leah vandaan.