?

U zei? Een dozijntje vraagtekens? Veelgestelde vragen in de popmuziek.

Open in Spotify


1. ? (Fragezeichen) van Nena
Single die in Nederland de twaalfde plaats bereikte. Wist je dat Nena (klein meisje in het Spaans) inmiddels grootmoeder is?

2. Is There Something I Should Know? van Duran Duran
Net als 1. uit 1983. Reikte ook net zo ver als 1. Kwam in Engeland op de hoogste plaats binnen en betekende voor Le Bon cs de laatste trede naar de ultieme macht. Naast de op dat moment heersende orde die gevormd werd door Wham! en The Culture Club.

3. Do you Know, Do You Care? van Phil Collins
Collins stelde dit nummer medio jaren ’90 gratis ter beschikking aan het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid ten behoeve van de campagne Drank, maakt meer kapot dan je lief is.

4. Do you Know The Way To San Jose? van Dionne Warwick
Grootste commerciële succes van Warwick ontsproten uit de vruchtbare muzikale geest van Burt Bacharach. Met recht een evergreen: werd later nog op plaat gezet door onder anderen Connie Francis, Rita Reys, The George Shearing Quintet, The Avalanches, The Baja Marimba Band, The Temptations & The Supremes, Neil Diamond, Frankie Goes to Hollywood, The Starlite Orchestra, De-Phazz and the Carpenters, maar ook recent door Trijntje Oosterhuis. Deze versie beveel ik van harte aan bij een (open) autoritje op een mooie lentedag.

5. Can You Feel The Force? van The Real Thing
Kwartet uit Liverpool en daarmee zijn alle vergelijkingen met de Beatles wel gelegd. Deze soulband was in de tweede helft van de jaren zeventig behoorlijk succesvol na hun doorbraak You To Me Are Everything.

6. Can I Kick It? van A Tribe Called Quest
Niet alleen Lou Reed’s Walk On The Wild Side diende als basis, maar ook deze beat en dit melancholieke geluid vormen het stevige fundament onder dit nummer, afkomstig van hun debuutplaat, die in 1990 uitkwam.

7. When Will I Be Famous? van Bros
De vraag stellen is hem beantwoorden: heel snel. De looptijd van de band was net zo lang.

8. How Soon Is Now? van The Smiths
Eén van de beste singles van de legendarische groep van Morrissey en Johnny Marr. Wordt ook wel het Stairway To Heaven van de jaren tachtig genoemd. Dat is wat betreft lengte, kwaliteit en het uitblijven van commercieel succes een treffende vergelijking.

9. What Have You Done For Me Lately? van Sharon Jones and The Dab-Kings
Het origineel van Janet Jackson’s hit? Nee, een cover uit 2002! Een vraag bij wie ik á propos altijd aan Eddie Murphy denk.

10. Where Is My Mind? van The Pixies
Schreef zanger Black Francis naar aanleiding van een middagje diepzeeduiken in de Caraïben. Staat op de eerste plaat van de Pixies, die even magistraal is.

11. Where Is The Love? van The Black Eyed Peas
Was in 2003 de meest succesvolle plaat in Engeland en deed het in de rest van de wereld ook niet onaardig.

12. ? van OutKast
Door de van creativiteit uit zijn voegen barstende rapformatie die begin deze eeuw hun meesterstuk Stankonia afleverde. Hierop staan zevenentwintig tracks, waarvan deze – dankzij een weinig geëvenaarde groove –  een ongemeen prettige component is.